La mulți ani, România! La mulți ani, români!

98 de ani. Și numărătoarea continuă. Fețele bătrânilor noștri încep să se rărească. Foștii veterani din războaie merg să se odihnească. În fiecare an, la festivitățile din oraș își făcea apariția un bătrânel cu ochii verzi, îmbrăcat în costumul popular. La vederea lui, toți cei prezenți se dădeau la o parte. Privirea-i sclipește la vederea atâtor oameni veniți să-și serbeze ziua națională.

1-1-decembrie-6745-b

În podul casei bătrânești, plin de praf, găsesc jurnalul bunicului. Începuse să își scrie amintirile. Nu a apucat să le termine, a mers să se odihnească după atâtea zile în care muncise pentru tinerii de azi. O foaie e îndoită.

„Mă plimbam azi prin sat. Nu mai aveam cu cine sta la un pahar de vorbă. Unii erau plecați la copiii lor, în străinătate, alții își dorm deja somnul de veci în cimitirul din sat. Ulița, altădată plină de copii și desene uitate de „șotron”, era tăcută azi. Nici vântul nu mai bate cum bătea odată. Porțile de lemn mai aduc aminte de vremurile trecute, când lumea ieșea în poartă și-și povestea ziua. Dintre toți bătrânii mei din război, mai este doar nea Ion. Mai povestim duminica, după slujbă. Vine îmbrăcat în straie naționale, cu desaga făcută de răposata lui soție. Nici noi nu mai avem mult. Ușor, ușor, se scurge viața din noi. Dar voi, nepoții mei dragi, voi trebuie să duceți mai departe istoria unei țări care a răzbătut prin lumea asta nebună. Unei țări care a reușit să țină piept romanilor, turcilor, rușilor. O țară care și-a iubit mereu istoria. Unei bucăți de pământ care încă își iubește oamenii. Să nu plecați. Amintirile voastre aici sunt. Rădăcinile voastre rămân adânc înfipte în pământul românesc. ”

Aici, se vede urma unei picături de lacrimi. Bunicu’ și-a iubit mult țara.

Tot azi, este și ziua lor. Ziua celor doi ochi căprui sau verzi, cu zâmbetul mereu pe buze și, puțină copilărie în suflet.  Azi îți urez să fii fericit, să nu uiți de visele tale, să nu îți pierzi sclipirea din ochi și nici zâmbetul de pe buze. Și să îți mulțumesc pentru toate momentele faine. Laaaa mulți ani, copiil!1-decembrie-2013-la-cluj-i93089

 

Iar vouă, dragii mei români, vă urez un 1 decembrie presărat cu bucurie și zâmbete!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *