Scrisoare către România

„România e patria noastră, a tuturor românilor. E România celor de demult şi-a celor de mai apoi. E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie.” (Barbu Ștefănescu Delavrancea)

Dragă Ronie,

           De mult vreau să îți scriu câte ceva. Să-ți mulțumesc pentru strămoșii pe care i-ai învățat să fie curajoși și să lupte pentru libertate, pentru idealurile și credința lor. Pentru bunicii pe care i-am avut și care au încercat, prin scurta lor perioadă ce-au petrecut-o cu noi, să ne povestească despre tine,din vremea tinereții lor.

            Bunicul mi-a lăsat o scrisoare. Știa bătrânul meu că nu va mai ajunge să te serbeze și când o să faci 100 de ani. A povestit despre aventurile lui ca prizonier de război, despre clipele în care se gândea la tine și la puișorii ce-l așteptau acasă. Despre prietenul pe care l-ai chemat mai repede la tine. Era un om care se considera tânăr. Și a plecat și el la Revoluție, să le creeze un viitor mai bun nepoților. Dar nu s-a mai întors. Bunicului îi plângea uneori un ochi. Dar ne spunea c-un zâmbet cald că o să se reîntâlnească ei odat`. Pe 1 Decembrie, momentul culminant al începutului de iarnă, mergea îmbrăcat în „straie de sărbătoare” (așa-i plăcea să le spună) în centru. Bătrânii depănau amintiri de pe vremea copilăriei.

Ne povestea mereu de recunoștința pe care ar trebui să le-o purtăm strămoșilor. Dacă n-ar fi fost ei, azi eram tot o mică parte, o fărâmă de pământ fără însemnătate.

Dar, știi, dragă Românie, „țara mea de glorii, țara mea de dor”, tu ești unică. Ai în spate, un trecut plin de oameni cutezători, frumoși, care vorbesc românește și care, indiferent de greutățile ce i-au lovit, au știut mereu să o facă într-un stil propriu. Cea mai mare comoară o avem de la tine. Un trecut plin de fapte curajoase, de momente pe care nu le-am mai întâlnit în alte istorii ale celorlalte popoare. Cuvintele de mulțumire pălesc în fața Ta.

Mulțumesc, Ronia! Pentru cei 100 de ani de identitate. Pentru cei 100 de ani de eroi. Pentru 100 de ani de bunici cu povești minunate. Pentru că exiști.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *